top of page

BANEN OPEN OF DICHT

ALGEMEEN

Tennisclub Groot Driene heeft banen waar je het hele jaar door op kunt tennissen, ook in de winter. Dus ook bij wat regenval of vorst kan en mag er worden gespeeld. Er zijn echter een aantal uitzonderingen waarbij de tennisbanen niet bespeeld mogen worden. Om schade aan de banen te voorkomen worden op die momenten de banen gesloten. Er kan dan geen baan worden gereserveerd en de hoofdingang van ons park is dan gesloten. Op deze pagina lees je wanneer er wel of niet getennist mag worden.

VORST

Bij vorst zijn de banen in principe bespeelbaar. Je kunt geen directe schade aanbrengen aan de toplaag. Het ligt voor de hand dat banen bij vorst wel harder en gladder zijn, met alle nadelen en risico’s van dien. Wanneer net voor of tijdens de vorstperiode de mat nat is geworden (door regen of smeltende sneeuw) of nat wordt (door ijzel) bevat de bovenlaag veel vocht dat bevriest. Op dat moment is het oppervlak glad door ijsvorming en daarom onbespeelbaar.

SNEEUW

Wanneer de baan bedekt is met sneeuw mag die deze niet worden betreden. Er mag ook niet zelfstandig actie worden ondernomen om te proberen om een tennisbaan sneeuwvrij te krijgen! Dit kan de baan beschadigen.

ACTUEEL

Hieronder staat de actuele status vermeld:

REGEN OF MOTREGEN

Bij regen of motregen mag er normaal gesproken getennist worden. Uiteraard kan de speel-eigenschap wel veranderen door een natte baan en/of natte tennisballen. Bij harde regen luidt het advies om niet te beginnen tennissen of te stoppen wanneer je al bent begonnen. Dit ook om blessures te voorkomen. Er mag niet zelfstandig actie worden ondernomen om te proberen om een tennisbaan met bezems, trekkers of iets dergelijks droog te krijgen!

OPDOOI

Dit is voor ons als tennissers eigenlijk een vervelende periode. Bij het invallen van de dooi na een vorstperiode mogen de banen niet worden betreden. De bovenlaag is dan wel ontdooid maar dieper in de grond zit nog wel vorst waardoor het vocht van de bovenlaag niet weg kan. De tennisbanen liggen op een lavaondergrond. Zou je de banen dan bespelen, dan is er een groot risico dat er direct onder de tennismat kuilen en/of oneffenheden in deze lavaondergrond ontstaan welke niet of nauwelijks zijn te herstellen. Nadat de dooi is ingevallen kan het soms enkele dagen duren voordat er weer op de banen gespeeld kan worden. Het gevaar om de banen te snel in gebruik te willen nemen licht op de loer omdat het fenomeen opdooi minder goed zichtbaar is dan bijvoorbeeld op gravel. Aan het oppervlak kun je het niet zien, waardoor het idee kan bestaan dat de banen probleemloos bespeelbaar zijn. Bij gravel zijn de gevolgen van opdooi veel duidelijker zichtbaar. De toplaag wordt dan zichtbaar papperig.

WIE BEPAALT WAT?

Bij extreme weersomstandigheden worden de banen gekeurd door de baanonderhouds-commissie. Bij twijfel of een overgangssituatie gebeurt dit in de ochtend en vervolgens in de middag. Bij de keuring in de middag zullen normaliter 2 personen aanwezig zijn. De voorkeur is dat bij de laatste keuring ook de tennistrainer aanwezig is om ook een advies af te geven. Ook kan hij dan beoordelen op het sporttechnisch verantwoord is om op die dag de tennistrainingen door te laten gaan. 

bottom of page